Voedingsplan

Benodigheden *
Het vertrouwde Hooi
Basisvoeding Junior 6 maanden
Basisvoeding kruiden/muesli 6 maanden - BramsRabbits
Groentes (optioneel)
Bovenstaande producten zijn te bestellen via de webshop www.bramsrabbitsshop.nl. Mocht u dit nog niet hebben gedaan dan is dit mogelijk tot een dag voor het ophalen van de konijnen.

De basisvoeding voor konijnen is altijd hooi. De darmen van konijnen moeten continu in beweging zijn, hooi bevat veel vezels en is daarmee bij uitstek geschikt om het darmstelsel van konijnen gezond te houden. Konijnen moeten altijd zoveel mogelijk hooi eten en hooi moet dan ook altijd ruim te beschikking zijn. Belangrijk daarbij is dat u altijd hooi koopt van goede kwaliteit. Oud of stoffig hooi laten konijnen vaak links liggen. Daarnaast krijgen onze konijnen iedere dag brokjes en diverse verschillende soorten kruiden en muesli's als aanvullende voeding op het hooi. Hieronder vindt u het voedingsplan voor de eerste weken. Een gevarieerd voedingspatroon draagt bij aan de gezondheid van konijnen omdat dit het meest in de buurt kom van de voeding van konijnen in de natuur. Ik raad u aan om onderstaand voedingsplan volledig te volgen, mede omdat dit darmproblemen voorkomt de eerste dagen en weken na de verhuizing.

 

Belangrijk: onderstaande hoeveelheden zijn een maximum, de meeste jonge konijnen eten in de eerste instantie veel minder brokjes dan dat in onderstaand schema wordt weergegeven. Dit is geen probleem.

Periode Hooi Brokjes Kruiden/muesli* Groentes
Week 1 Onbeperkt 1 1/2 per dag** 0 per dag 0 per dag
Week 2 Onbeperkt 1 per dag 1/2 per dag 0 per dag
Week 3 Onbeperkt 1 per dag 1/2 per dag Opbouwen in kleine hoeveelheden, dus eerst beginnen met bijvoorbeeld een klein plakje wortel of een blaadje witlof per dag. Hierbij altijd goed in de gaten houden of het konijn geen diarree krijgt.
Week 4 Onbeperkt 1 per dag 1/2 per dag Als het konijn goed reageert op de groenten mag er iedere dag groente gegeven worden, houd hierbij nog steeds de keutels van de konijnen in de gaten en bouw het langzaam op.
Week 5 tot 6 maanden Onbeperkt 1 per dag 1/2 per dag Het mag iedere dag, maar groente is geen noodzaak. Het konijn heeft in principe genoeg aan het hooi, brokjes en de kruiden.

* Kruiden/muesli*: Het kruidenpakket bestaat uit verschillende soorten muesli's en kruiden, het maakt niet uit hoe u dit verdeelt per dag, zolang u maar de hoeveelheden aanhoudt. Het is vaak lastig een maatbakje te gebruiken met het geven van de kruiden, ik heb een 1/2 maatbakje genoemd zodat u een beeld heeft van de hoeveelheid die ze ongeveer mogen hebben, dit komt niet heel nauw. 

** De getallen onder de kolom 'brokjes' en 'kruiden' staan voor het aantal maatbakjes dat een konijn per dag mag eten, dit maatbakje ontvangt u bij het ophalen van de konijnen.